Ivarzás, ivartalanítás

2017.02.01

A német dog a viszonylag későn érő fajtákhoz tartozik. Megkülönbözte­tünk ivarérett és tenyészérett kort. Az ivarérettséget a dog 1-1,5 éves kora körül éri el. Tenyésztésbe vétele ettől eltérő időpontban lehetséges. A németországi tenyésztési szabályzat szerint, kanokat az összes egyéb feltétel megléte esetén legkorábban 20 hónapos koruk betöltésétől kezd­ve, szukákat legkorábban 18 hónapos koruk betöltése után (4 hetes vá­rakozási idővel) lehet bevonni a tenyésztésbe.

Akár szuka, akár kan kutyánk van, és nem tenyésztési céllal vásároltuk, mindenképpen célszerű ivartalaníttatni! Így még évekkel hosszabbíthatjuk meg az együtt töltött időt, és rengeteg kellemetlenségtől szabadítjuk meg kedvencünket, és magunkat is! www.felicavet.hu

A szuka első alkalommal 6-12 hónapos kor között tüzel. A tüzelést jól észrevehető, egyértelmű jelek kísérik. A szuka viselkedése is megválto­zik, nyugtalan lesz, étvágya megváltozik, esetleg elkóborol, sétálás al­kalmával nem hívható be azonnal. Itt jegyezném meg, hogy ha nem szeretnénk kutyacsaládunk létszámát bővíteni, a tüzelő szukát más kanoktól el kell zárnunk, illetve a kanok bejutását a szukához meg kell akadályoznunk. A tüzelés ideje alatt nem célszerű a szukával sétálni, közösségbe vinni. Ha akkor és ott éppen nem is találkozik kan­nal, a szagjelét az útvonalon hagyja, ezek alapján könnyen betévedhet egy-egy nem kívánt udvarló. Természetesen más a helyzet a lakásban tartott dognál, de ebben az esetben is mindenképp célszerű a póráz használata.

A tüzelés több fázisra osztható. Első fázis az előivarzás. Ekkor kezdődik a vérzés, mely során sötét, barnás színű ivarzási nyálka ürül a hüvelyből. A péra ajkak jelentősen megduzzadnak. Ez az időszak kb 7-9 napig tart. A 9-13. nap közötti időszakra tehető a főivarzás fázisa. Ekkor az ivar­zási nyák összetétele megváltozik, kitisztul, rózsaszínűvé válik. A levált petesejtek 24-48 órán át termékenyek, ebben az időszakban fogamzó képes a szuka, ekkor különösen jól kell vigyázni rá. A környékbeli kanok mindent elkövetnek, hogy bejussanak az áhított szukához, és ezekben a napokban ő is rendkívül szívesen veszi a kan társaságát.

A következő fázis a sárgatest fázis, mely körülbelül 2 hónapig tart, majd a nyugalmi periódus, mely kb. 4 hónapos folyamat.

Természetesen ezek az időintervallumok nem kőbe vésett adatok, min­den része egyedenként változik. Az általánosság szerint a szuka az ivar­zás 9-13. napja között fogamzó képes. Ezzel szemben volt már rá példa, hogy már a 4-5. napon, vagy a másik véglet, a 21-22. napon volt fogamzó képes. A két ivarzás közötti időszak is lehet 4-5 hónap, illetve 8-9 hónap is. Mindez egyedenként változik. Egy dolog azonban rendkívül fontos: ha nem akarjuk szaporítani kedvencünket, időben cselekednünk kell. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy odafigyelünk rá és a kellő időben gondoskodunk arról, hogy ne kerülhessen kan közelébe.

Egyéb, orvosi beavatkozások is felmerülhetnek. Egyik megoldás az ivar­talanítás. Lehetőség van még hormonális kezelésre, mely nem végleges megoldás, az ivarzás kezdete előtt előírt módon orvos adagolhatja. Ha megtörtént a nem kívánt találkozó, úgy az állatorvos a fedezést követő 8-10 napon belül hormonkészítmény alkalmazásával meggátolja a termé­kenyített petesejtek beágyazódását, így nem vemhesül a szuka.

Minden ellenkező híresztelés ellenére, nem kell a szukának életében egyszer mindenkép ellenie. Ez egy hibás tézis! Csak azért, mert a szomszéd azt mondta, hogy "egyszer fialnia kell a kutyának", ne szapo­rítsuk gondolkodás nélkül szukánkat! Vegyük fel a kapcsolatot az állatorvossal, aki több módon is gondtalanná teheti kedvencünk és a mi életünket is. www.felicavet.hu

Berenczei Barbara és Dékány Zsuzsanna

Afamar Német Dog Kennel
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el