Fajtamentés

Itt megtalálsz minden információt a fajtamentés tevékenységéről, céljairól. Megtudhatod azt is, hogyan segíthetsz! A képre kattintva meg is találod őket... Tevékenység

A kifejezetten Német Dog fajtára specializálódott mentési munka jelen­leg a német Tierfreunde Niederbayern e.V. állatvédő szervezet és a megalakulás alatt levő Futrinka Utca Kutyavédő Egyesület tagjai­nak együttműködése révén valósul meg. A közös munka két évvel ezelőtt indult el. A mentési munka alanyait nemcsak fajtatiszta német dogok képezik, hanem a dog fajta beazonosítható keverékei is. A megmentett kutyák különböző helyekről származnak: sintértelepekről, menhelyekről, magánszemélyektől (családi okok miatt), és vannak utcán talált egyedek, amelyek eredeti tulajdonosa nem kerül elő.

A látókörünkbe kerülő, bajban lévő dogok - több tényezőt is figyelem­bevevő mérlegelés eredményeként - vagy Magyarországon kerülnek meghirdetésre vagy német partnerünk honlapján keresztül külföldön ke­resnek gazdát. A német honlapon minden egyes kutya saját fórumot kap, ahol nyomon követhető az eb örökbeadás utáni sorsa is. A német szervezet feladata és felelőssége megfelelő örökbefogadó felkutatása és ellenőrzése.

A magyar partner feladata a dogok felkészítése az utazásra, valamint elhelyezése az utazás napjáig. Utazásra felkészített állapotban van az a kutya, amelyik:

egészséges és oltott: a veszettség elleni oltásnak legalább 4 he­tesnek, egyéb oltásnak legalább 2 hetesnek kell lennie a határát­lépés napján, chipezett és útlevéllel rendelkezik.

A Magyarországon örökbeadott dogjaink száma jelenleg lényegesen ala­csonyabb. Ez magyarázza, hogy sok esetben elegendő a közvetítő szerep betöltése (mind az elveszett - talált, mind pedig a megunt vagy egyéb okból gazdát kereső dogok gazdákkal való összekapcsolása esetében), de nagy szerepet játszik az ideiglenes befogadók illetve a biztos anyagi háttér hiánya is.

Egyesületünk nem kizárólag dogok mentésével foglalkozik. Számos más fajtához tartozó vagy keverék kutyának adunk új esélyt az életre, a gaz­dára találásra.

Jövőbeli célok

A legfőbb cél a német partneri kapcsolat és utaztatás megtartása mel­lett, a magyarországi örökbefogadások serkentése a következők révén:

információs honlap üzemeltetése

ideiglenes befogadói, szállítói bázis kiépítése

örökbefogadói adatbázis létesítése a gyors, de emellett előellenőr­zött örökbeadások segítésére

anyagi bázis teremtése adományokból

együttműködés a fajtaklubbal

A fajtamentés és a - Rescue - rovat elindulása Petőfi Renátának köszön­hető. Ő indított el egy lavinát, mely szerencsére egyre többünket érintett meg.

Pár hónapja döntöttük el, hogy ezt a tevékenységünket szerevezett for­mában lenne ideális folytatni, így találkoztunk a Futrinka Utca Kutya­védő Egyesülettel, melynek, mint Német Dog Fajtamentő alcso­portja fogunk a továbbiakban ténykedni.

Számadatok

hány szó az eddigi munkánkról a 2005. évi számadatok tükrében:

A fajtaspecifikus korlátozás miatt a kutyusok fele fajtatiszta dog, viszont ritkán fordul elő törzskönyvezett egyed (8%).

Az év eleje óta felkerült kutyák nagy részének sorsa megnyugtató­an rendeződött (60%), néhány szerencsétlent elaltattak (5%) - a többi még 2006-ban is kereste a végleges gazdit.

Döbbenetes adat, hogy a dogok 32%-ától 6-12 hónapos korában kívánnak megszabadulni - amikor kiderül, hogy mekkorára is nő, és mennyit fogyaszt! Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a fajtáról szóló tájékoztató anyagok rendkívül fontos voltára!

6 hónaposnál fiatalabb kölyökkutya csak elenyésző számban fordul elő, kizárólag "szerelemgyerekek" kategóriában. Valószínűleg az ilyen korú nem kívánatos fajtatiszta dogoktól inkább eladás útján szabadulnak meg.

A gazdikeresők több, mint 60%-a kan.

A színenkénti eloszlást tekintve kiemelkedően magas a fekete egye­dek aránya, amik valószínűleg a fekete domináns öröklésű voltának köszönhetően eleve nagyobb arányban vannak jelen az állomány­ban. Nagyobb arányban fordulnak elő még a merle (szürke alapon fekete foltos) dogok.

A kutyák többnyire közvetlenül a tulajdonostól (44%), vagy men­helyről, sintértelepről (32%) keresnek új gazdit.

Igen változatosak azok az okok, melyek miatt egy dognak mennie kell, sokszor nem is mondják meg őszintén.

Kapcsolat

Futrinka Utca Kutyavédő Egyesület - Német Dog Fajtamentő alcsoport

E-mail: info@futrinkautca.hu

Telefon: +36 (30) 336-48-80

Honlap: www.futrinkautca.hu

Egyéb, a Német Dog fajtával kapcsolatos internetes oldalak:

www.nemetdog.lap.hu

www.nemetdogsos.hu

Amennyiben adománnyal támogatná munkájukat, megteheti, örömmel vesszik a segítséget!

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület

Kereskedelmi és Hitelbank Rt 10404089-49575251-57561000
SWIFT kód: OKHBHUHB
IBAN: HU94 1040 4089 4957 5251 5756 1000
Adószám: 18258473-1-43

A megjegyzésbe kérjük írja bele, hogy dog mentés

Afamar Német Dog Kennel
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el